Quatre barres de pedra

Les quatre columnes de Puig i Cadafalch 

 

 

Avui penjo la primera d’una sèrie d’imatges antigues sobre l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929.

Dins del seu projecte d’ordenació de la muntanya de Montjuïc, l’arquitecte Puig i Cadafalch va emplaçar el 1919 quatre columnes al davant de l’esplanada on ara hi ha la Font Màgica, de Carles Buïgas. El 1928, un any abans de l’Exposició, el dictador Primo de Rivera les va fer enderrocar, perquè eren un símbol de catalanitat (les quatre barres).

 

Les quatre columnes a Montjuïc

La Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals està duent a terme una campanya per restituir les quatre columnes al seu lloc (en concret, una mica més enrere de l’emplaçament original, perquè ara hi ha les fonts).

Editat per RonalsAquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: Quatre barres de pedra

 1. júlia diu:

  La veritat és que no se sap ben bé si l’enderrocament va venir per això de les quatre barres o perquè, realment, canviaven la perspectiva, cosa que arquitectes diversos admeten. El cas és que la història de les barres ha fet fortuna, tant, que fins i tot potser les tornen a posar i es converteixen en un símbol català i tot. Coses que passen, ves, la història no té perquè ser real, tan sols amb què sigui versemblant n’hi ha prou i un símbol és un símbol.

 2. ronals diu:

  Tot podria ser. Però, deixant de banda tot el que pugui significar Primo de Rivera, sempre m’ha xocat l’espanyolitat que respira l’Expo del 1929: la plaça d’Espanya, el Poble Espanyol, el Palau Nacional (que m’imagino que aleshores no volia dir “de Catalunya”)…

 3. julia diu:

  No t’estranyi, ens venen avui una Catalunya antiespanyola, però els temps eren diferents i no sempre va ser així, a Cuba hi van anar voluntaris catalans, durant la guerra. Durant el segle XVIII hi va haver molt sentiment espanyol, a Catalunya i també durant el XIX. El 1892 s’havia celebrat el quart centenari del descobriment d’Amèrica, Verdaguer escriu l’Atlàntida, dedicada a aquest fet, el monument a Colon també té aquest origen. L’Exposició del 29 ve propiciada per Primo de Rivera, jo crec que la dictadura de Primo i part de la República van desvetllar un espanyolisme popular que de vegades, ara, ens sobta. Pensa que durant la guerra, als dos bàndols, la peli més vista va ser Morena Clara. Crec que de vegades cadascú explica la història a la seva manera pero així eren les coses. I això sense oblidar que la Catalunya profunda era carlina i que els carlins també eren espanyolistes -i molt conservadors-. La Renaixença topa amb un estat decadent i mal governat, que no serveix als interessos moderns dels industrials catalans i amb un moviment europeu de recuperació de la història més ‘regionalista’ i crea, en part, els sentiments catalans que ara ens semblen ancestrals. Això, lligat a la mala política centralista més tronada, ha anat configurant els sentiments actuals, més independentistes, crec. Són opinions personals i no m’enrotllo més.

 4. manga diu:

  La Renaixença topa amb un estat decadent i mal governat, que no serveix als interessos moderns dels industrials catalans i amb un moviment europeu de recuperació de la història més ‘regionalista’ i crea, en part, els sentiments catalans que ara ens semblen ancestrals. Això, lligat a la mala política centralista més tronada, ha anat configurant els sentiments actuals, més independentistes, crec. Són opinions personals i no m’enrotllo més.

 5. L’Exposició del 29 ve propiciada per Primo de Rivera, jo crec que la dictadura de Primo i part de la República van desvetllar un espanyolisme popular que de vegades, ara, ens sobta. Pensa que durant la guerra, als dos bàndols, la peli més vista va ser Morena Clara. Crec que de vegades cadascú explica la història a la seva manera pero així eren les coses. I això sense oblidar que la Catalunya profunda era carlina i que els carlins també eren espanyolistes -i molt conservadors

Els comentaris estan tancats.