Les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc

Quatre columnes de Puig i Cadafalch
"Congregació multitudinària davant les quatre columnes de Montjuïc.
(Arxiu Mas. Casa Amatller. Barcelona)"
Del llibre Les quatre columnes catalanes,
de Jordi Salat (Llibres de l'Índex, gener de 2005) 

No és la primera vegada que aquest blog parla e les quatre columnes per projectades per Puig i Cadafalch a Montjuïc. En podeu veure imatges a les entrades dels dies 10 de març de 2006, 27 de març de 2006 i 29 de juny de 2006. Ara, per gentilesa de Ramon Felipó, tinc a les mans el llibre Les quatre columnes catalanes, de Jordi Salat, de Llibres de l'Índex, que relata la història d'aquest projecte de l'arquitecte modernista.

Copio:

   "Les quatre columnes catalanes de dos metres de diàmetre i vint metres d'alçada coronades amb capitells d'estil jònic projectades per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) i aixecades a la muntanya de Montjuïc de Barcelona l'any 1919 van ser enderrocades el 1928 pel general Miguel Primo de Rivera durant la seva Dictadura perquè eren un símbol català i no volia que els turistes i empresaris que havien de venir a Barcelona per visitar l'Exposició Universal de 1929 veiessin l'emblema més significatiu de Catalunya i s'assabentessin de què representaven.

Malgrat les reformes urbanístiques que s'han fet a Barcelona, aquestes quatre columnes no han estat restituïdes.

Les quatre columnes catalanes és la història del projecte i vida d'aquest símbol del patrimoni històric i nacional de Catalunya. Alhora és un record d'allò que una dictadura militar va enderrocar; creiem que una democràcia civil té el deure moral de tornar-ho a reconstruir, tal com demana la Campanya per la reconstrucció de les quatre columnes catalanes de Montjuïc." 

[@more@]



Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc

  1. Si bien la opinión mayoritaria era que debían volver a su emplazamiento original, esta opción tenía la oposición del Ayuntamiento que proponía situarlas en un lateral, justo al lado del Pabellón Mies Van der Rohe. La decisión final ha sido situarlas justo detrás de la Fuente Mágica.

Els comentaris estan tancats.